Get Adobe Flash player

Presentatie Kern Met Pit

Hartveilig Annen is een project in Annen om te komen tot een volwaardige burgerhulpverlening bij meldingen van Hartfalen.

Je kent het vast wel. Je bent in je tuintje bezig, komt er een ambulance voorbij die aan het einde van je straat om de hoek verdwijnt. Vlak daarna weer een ambulance die ook dezelfde kant op gaat. Jezelf verwonderend dat daar wel iets ernstig mis moet zijn, ga je door met het verwijderen van je onkruid… De huidige situatie in Annen is zo dat mensen die getroffen worden door een hartstilstand afhankelijk zijn van de toevallige aanwezigheid van mensen die kunnen reanimeren. Hier in de zaal is zichtbaar wat het verschil maakt tussen een tijdige reanimatiehulp en een situatie waarbij hulpverlening te laat was. Voor de tenniser was de hulp tijdig aanwezig omdat hij een hartstilstand kreeg op de tennisclub waar gelukkig mensen aanwezig waren die konden en gingen reanimeren. De buurman had minder geluk hij kreeg een hartstilstand thuis waar alleen zijn partner aanwezig was die wel snel 112 belde, maar de ambulance was helaas te laat.  


Door het opzetten van een 6-minuten-zone in Annen met voldoende beschikbare hulpverleners en AED’s willen we er voor zorgen dat de kans op lege stoelen zo klein mogelijk wordt. Annen is een dorp waar iedereen de naoberplicht nog bij hoog in het vaandel heeft staan. Het bij elkaar krijgen van de burgerhulpverleners is daarom niet zo’n probleem. In Annen is een grote groep mensen bereid om zelf te investeren in het volgen van een reanimatietraining om zich zo belangeloos in te kunnen zetten als burgerhulpverlener. Bij een 6-minuten-zone die gebruik maakt van het hulpmiddel HartslagNu worden na een melding bij 112 tegelijk met het alarmeren van twee ambulances, maximaal 30 vrijwilligers ge-smst die een oproep krijgen om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED op te halen en daarmee naar het slachtoffer te gaan. Deze vrijwilligers kunnen veelal binnen 4 minuten beginnen met een reanimatie in afwachting van de komst van de ambulance die een aanrijtijd heeft van gemiddeld 10-12 minuten. In het huidige economische klimaat is het lastiger om de financiering van de hardware rond te krijgen. In het dorp hebben we middels een verloting en sponsoring al een deel van de financiering rond maar er ontbreekt nog een deel. Dit laatste deel maakt het verschil tussen een lege stoelen en een gevulde zaal. In de loop van het komende jaar zullen we in Annen verschillende acties houden in het dorp om het geld bij elkaar te krijgen om in AED’s en bijbehorende kasten te kunnen investeren. Wat minstens zo belangrijk is, is dat er geld beschikbaar is om het onderhoud van de AED’s uit te kunnen financieren. Een AED heeft onderhoud nodig, en onderdelen moeten regelmatig vervangen worden. Hiervoor is een continue budget nodig. (vincent) Met een goedwerkende 6-minuten-zone in Annen die bestaat uit voldoende geregistreerde hulpverleners en beschikbare AED’s, kunnen we er voor zorgen dat lege stoelen zoals hier kunnen voorkomen. Voordat je als hulpverlener de ambulances aan je voorbij ziet rijden heb je dan al een oproep gehad om naar de buurvrouw of buurman om de hoek te gaan, en te beginnen met een reanimatie. Met de bijdrage van Kern met Pit kan het project Hartveilig Annen de stoelen gevuld houden.

Informatiefilmpje Kern met Pit