Get Adobe Flash player

FAQ

Wat kost het om burgerhulpverlener te worden?

Burgerhulpverlener worden kost niets, het is op vrijwillige basis en je kunt zelf aangeven via hartslagnu.nl wanneer je beschikbaar bent. Om je aan te melden heb je een geldig reanimatiediploma nodig. Ook de sms'jes die worden verstuurd door de meldkamer zijn gratis.

Wie is Hartveilig Annen?

Hartveilig Annen bestaat uit een werkgroep van 5 inwoners uit Annen. Zij zijn verantwoordelijk voor het opzetten van een AED netwerk in Annen. Commissie Dorpsbelangen houdt toezicht. Verder bestaat het netwerk momenteel uit ruim 40 burgerhulpverleners die geregisteerd staan op Hartslagnu.nl

Hoe kan ik leren reanimeren?

Reanimeren is het toepassen van hartmassage in combinatie met mond-op-mondbeademing. Circulatiestilstand is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. In de meeste gevallen gebeurt dit geheel onverwacht. Reanimatie kan de overlevingskans van een slachtoffer bij het optreden van een circulatiestilstand vergroten. In een reanimatiecursus leert men hoe gereanimeerd moet worden. Ook word er aandacht besteed aan het bedienen van een AED. Tijdens een reanimatiecursus leert u op een oefenpop wat u bij een circulatiestilstand moet doen. Wilt u ook leren reanimeren? Meldt u dan aan voor een reanimatiecursus bij een opleider bij u in de buurt. Om de reanimatievaardigheden te onderhouden volgt u (minimaal een keer per jaar een herhalingscursus).

Waar kan ik een reanimatiecursus volgen:

Ga naar de site van de Hartstichting. Type de naam van uw gemeente in of uw postcode. U ziet direct waar bij u in de buurt een reanimatiecursus en AED cursus kunt volgen.

Moet ik altijd reageren bij een sms-oproep?

Het gaat om een vrijwillig systeem en de burgerhulpverlener reageert alléén op de SMS-oproep als deze daartoe in staat is.

Mocht een hulpverlener, om welke reden dan ook, geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert hij niet op de oproep. De hulpverlener bepaalt steeds zelf of hij op dat moment in staat is om hulp te bieden. Wordt positief gereageerd op de oproep dan is het de bedoeling dat de burgerhulpverlener het bericht opvolgt en zich zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft, of rechtstreeks om de reanimatie op te starten of eerst een AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen meerdere burgerhulpverleners tegelijkertijd een tekstbericht ontvangen (met een maximum van 30 burgerhulpverleners per alarmering). Op deze manier hopen wij, bij voldoende dekking van burgerhulpverleners, binnen zes minuten een reanimatie opgestart te hebben en een AED ter plaatse te hebben.

De slagingskans van een (lokaal) Reanimatie Oproep Netwerk (RON) is sterk afhankelijk van de inzet van vrijwilligers/burgers die in het bezit zijn van een geldig reanimatie+AED diploma/certificaat en die zich aangemeld hebben in het systeem.